среда, 21. јул 2010.

TROUGLOVI OD MEDA



Ako volite sipkave vanilice koje se tope u ustima, onda je ovo  kolač za vas. Ako volite kontrast fila, hrskavost oraha, karamel, kremasti i blago kiselkasti fil i to sve spakovano zajedno, onda izvolite, poslužite se! Liči mi na starinske kolače, ali u njih bi sigurno išao puter, a ne margarin. Probaću sa puterom sledeći put, a ovo žumance u filu možete i izostaviti.



TROUGLOVI OD ORAHA I MEDA

KORE
500-550g mekog brašna
200g šećera u prahu
200g putera
2 jaja
2 pune kašike meda
1 kašika praška za pecivo
Puter otopite na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i šećerom, pa mu dodajte otopljeni puter, blago umućena jaja i med. Umesiti testo i formiratjte  loptu. Testo je toplo i mekano, i nemojte dodavati previše brašna, nikako više od 550g. Ostavite ga pola sata u hladnoj prostoriji da se odmori.

Za to vreme pripremite 2 pleha od rerne. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite 2 papira za pečenje veličine dna pleha od rerne 31x36cm.

Podelite testo na 2 jednaka dela. Od testa se peku 2 kore. Jedna se prvo ispeče i premaže belim filom, a druga se nepečena premazuje filom od oraha, pa se tek onda peče.

Na papiru oklagijom rastanjite jednu kuglu na debljinu od  nekoliko milimetara. Stavite je da se peče na 180 stepeni 12-16 minuta, ispod sredine rerne dok blago ne porumeni. Koru ostavite da se ohladi u plehu.

Dok se prva kora peče rastanjite drugi deo testa na papiru za pečenje i stavite u drugi pleh od rerne. Spremite fil od oraha koji ćete naneti na ovu nepečenu koru.


FIL OD ORAHA ZA NEPEČENU KORU
300g grubo seckanih oraha
90g kristal šećera
2 pune kašike meda
120g putera
Karamelizujte kristal šećer na umerenoj vatri. Kada šećer bude boje karamele sklonite sa vatre i dodajte mu med i orahe, promešajte, pa dodajte puter, sve vreme mešajući dok se on ne otopi.

Brzim potezima nanesite fil od oraha na nepečenu koru. Staviti je da se peče na 180 stepeni. Onda kada šećer počne da peni i kada klobuci počnu da se stvaraju tada je otprilike gotovo. Kad prođe desetak minuta počnite da proveravate rernu. Ostavite koru sa filom da se ohladi, a za to vreme umutite beli fil.


BELI FIL ZA PEČENU KORU
250g putera, sobne temperature
100g šećera u prahu
1 žumance
2 limuna, sok

Mikserom umutite puter sa šećerom u prahu, limunovim sokom i žumancetom, negde oko 5 minuta. Ispečenu koru namažite belim filom.


SLAGANJE
Podignite je pažljivo koru sa belim filom sa sve papirom za pečenje i spustite je preko kore sa filom od oraha koja vam je u plehu. Vodite računa da se ivice poklapaju, jer kad se stavi nema pomeranja. Preko papira stavite poslužavnik, a na poslužavnik nešto teško i veliko da lepo pritisne i tako odstoji oko 30 minuta. Odmah možete seći  trouglove stranica 7x5cm. Pospite ih prah šećerom pre služenja.

Ako želite da izbegnete sveže žumance u filu, možete, ali će se limun i puter teže sjediniti, i fil se neće razmazivati ravnomerno. Budite uportni i što bolje rasporedite fil po kori. Kada se složi kolač, sve će doći na svoje mesto. Stajanjem kolač postaje sve bolji.

Prve dve slike u poslednjem redu prikazuju postupak sa pečenom korom na koju se nanosi beli fil a sve ostale se odnose na nepečenu koru na koju se nanose karamelizovani orasi pa se sa njima kora peče.




HONEY AND WALNUT TRIANGLES

DOUGH
500g of flour
200g of fine sugar
200g of margarine or butter
2 eggs
2 full tablespoons of honey
1 tablespoon of baking powder

WALNUT FILLING
300g of roughly chopped walnuts
90g of sugar regular
2 tablespoons of honey
120g of margarine

CREAM FILLING
250g of margarine
100g of fine sugar
juice of 2 lemons
1 egg yolk

  • mix together flour, baking powder, sugar, melted margarine (low heat don't allow it to bubble, just melt) eggs lightly beaten with a fork and honey of your choice
  • knead the dough and form a ball; let rest for 30 minutes in a cool place
  • line 2 oven pans 31x36cm with the exact size of baking paper (if it's a little bigger or a little shorter it doesn't matter)if you don't have 2 oven pans then the other layer will just have to wait
  • divide the ball into 2 parts and roll one part on the paper to match the size of it; if you don't cover the edges just cut some dough that spills over from the paper and paste on the place where it's missing; it should be very thin 2-3 mm; bake in an oven for 12-16 minutes at 180 degrees until lightly golden; take out of the oven; don't take out of the pan unless you don't have 2 the exact same  size; let cool  without removing the paper beneath; if you take it out in need of a pan take it out with the paper and place on flat surface; this should be easy because as it dries it becomes stiffer and this is ok; it should be stiff as a board
  • roll the other piece of dough and don't bake it; it needs to be covered with the walnut filling; 
  • on to the walnut filling; caramelize the sugarand add the honey, walnuts and margarine, stir vigorously; as soon as the margarine melts quickly spread on the  unbaked rolled dough; bake again; let cool completely
  • in the mean time make cream filling; margarine should be at room temperature; mix all the ingredients for about 5 minutes with the electric mixer; spread onto the baked layer
  • assembly...carefully flip upright the cream layer over the walnut layer; match the exact spot where it will stick 'cause once it sticks you can not move it and adjust it; place an empty tray over the cake; place heavy things on top to press it; remove the paper; cut into rectangles around 7x5cm and then cut diagonally or 7x7cm
  • sprinkle with fine sugar; it keeps beautifully in the fridge and it becomes better and better as times go by

24 коментара:

  1. na prvi pogled stvarno izgleda obično, ali dok sam čitala recept vidim da je nešto drugačiji, ova kora sa orasima mi se čini interesantna, nisam ništa takvo probala

    ОдговориИзбриши
  2. Jako fino. Ja u kolače nikada ne stavljam margarin, prvo zbog užasnog okusa koji se itekako može osjetiti u kremama, a drugo jer je totalo loša namirnica. Tako da ni u ovaj ne bih stavila margarin, već putar. No, orasi su malo problem za mog sina jer on, kao, ne voli kolače s puno oraha (a imam ih k'o u priči jer imama silna stabla oraha oko kuće). Svejedno, mislim da će ovo biti odličan kolač za malo hladnije dane. Bilježim.

    ОдговориИзбриши
  3. Ponekad nas do necega dovede nesto veoma zaobilaznim i neocekivanim putem...zato se vise cijeni!
    (Pa ovo ispade jos i MUDROST - sta jedan KOLAC moze da uradi!!!)

    ОдговориИзбриши
  4. These sound delicious. The photo of your triangles makes them look very appealing. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

    ОдговориИзбриши
  5. Je ne peux résister à une telle gourmandise!! Tes photos sont Superbes;)xxx

    ОдговориИзбриши
  6. Oh my goodness these look delicious! Do you think the dough would work if I used butter instead of margarine?

    ОдговориИзбриши
  7. Very nice pictures! I can easily imagine their smell filling up the kitchen.

    ОдговориИзбриши
  8. I wish I had one of these squares for breakfast right now.

    ОдговориИзбриши
  9. I love desserts that contain honey and walnut! It looks delicious !

    ОдговориИзбриши
  10. wow looks great and love how you store your eggplant Rebecca

    ОдговориИзбриши
  11. How positively delectable! These would disappear fast in my house - so irresistible!

    ОдговориИзбриши
  12. WOW! You're a great baker and I can't wait to try this. Looks so yummy.

    ОдговориИзбриши
  13. Odlican kolac, volim ovakve kombinacije.

    ОдговориИзбриши
  14. what a beautiful blog! and this recipe is very delicious! this is my bog: http://panpepatosenzapepe.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  15. Istina je da je u kolaču štošta što pokušavam izbjegavati (margarin i slično) ali tako dobro i fino izgleda da mislim da ću se složiti sa tobom da je dosta sa predrasudama i vrijeme je za uživanje :). Izvrstan recept, jako lijepo si nam prezentirala postupak. Bilježim ga !

    ОдговориИзбриши
  16. Hej Jelana,
    Hvala ti na komentarima kod mene na blogu jer sam zahvaljujući njima otkrila i tvoj lijepi blog. MOram ga detaljno pregledati, a ovaj kolač mi se već jako sviđa. :)

    ОдговориИзбриши
  17. I appreciate that you have an English version at the bottom. Hehe. I'm in love with your blog, Now i'm off to impress my Mother-in-law with this recipe. thank you!

    ОдговориИзбриши
  18. Ovo je izuzetan kolac, i ovako gledajuci recept, rekla bih da je veoma star. Mislim da bi mogao samo za nijansu da se osavremeni, tako sto bih koristila margarin sa ukusom slatke pavlake. Odmah ga kopiram, recept je pravo blago. Hvala sto si podelila sa nama.

    ОдговориИзбриши
  19. kolač ti izgleda ludilooo...jedva čekam da ga napravim...pozdrav

    ОдговориИзбриши
  20. Uh,ja sam do usiju zamazana od fila i kolaca i sada sjedim ,pijuckam kaficu i gledam sta de sve pisalo,dok mi se filovi hlade..oci su mi stale na ovom kolacu !!!

    Pravila sam i medenu pitu i kore se rade na isti nacin,ali mi je tvoj fil jako,jako interesantan!!!!
    moram da zabiljezim u svesku ili cu da zaboravim !!

    ОдговориИзбриши
  21. Jelena sto ne stavis na blog onaj znak za printanje,lakse je recept isprintati ,toga sam se sjetila jer sam rucno prepisla recept :)

    ОдговориИзбриши
  22. Mirjana, već duže vreme se mučim oko tog printanja, pa sam videla kod Maje da ona to radi na Google Doc, i u poslednja 2 posta stavila sam opciju da se štampa recept. Moram se vratiti unazad i sve recepte na copy paste preneti u google dokumente.
    E sad si me zaintrigirala za ovaj znak. Da li postoji lakši način od ovoga?
    Ja sam do sada išla na copy paste pa u wordu prenosila recepte koji mi se kod svih vas dopadaju, tako ne kopiram onaj uvod, a slike umanjim lako ili izbrišem. Moram da proučim ovu tvoju ikonicu i da je nađem.

    ОдговориИзбриши